Skip Navigation LinksHowest » Internationalisering » Studenten getuigen » Joeri Ryckaseys

Joeri Ryckaseys op stage in Peru

Delen via:  

Een stage in Peru – laat de avonturier in jezelf los en ga de uitdaging aan!

Joeri Ryckaseys op stage in PeruHet begon allemaal met een presentatie over stages in Peru vorig jaar. Hierna kon de roep het verre, mystieke Peru niet weerstaan. Als laatstejaarsstudent sociaal werk ging ik op stage naar Peru. Ik leip stage bij Otra Cosa, een kleine Peruviaanse / Engelse ngo. Ik werkte er in een shanty town, genaamd Cerrito de la Virgen, met kinderen. Ik werkte op een project dat de kinderen een veilige plaats biedt om te spelen.

We werkten er niet alleen als jeugdwerkers maar tevens als opvoeders en rolmodellen. Ik heb er tevens een nieuw project opgestart in het kader van duurzaam toerisme. Een project dat excursies aanbiedt aan de vrijwilligers van de organisatie.

Voor mijn bachelorproef kwam ik ook in contact met verschillende andere projecten van de organisatie. Stuk voor stuk waardevolle projecten die een zeer kwetsbare gemeenschap proberen te ondersteunen. Dit in het kader van mijn opleiding sociaal werk. Het is moeilijke uitdagende stage die je uitdaagt het beste uit jezelf te halen. Je krijgt er zoveel voor terug, niet te vergeten de vriendschap die je krijgt van de lokale bevolking wanneer ze je eenmaal hebben leren kennen (en de verbeterde conditie na al het ravotten met de kinderen!).

Het was voor mij eveneens een hele beleving om de ruïnes van de Mochica en Chimu cultuur te bezoeken. Dit zijn precolumbiaanse culturen die helaas vaak vergeten worden maar die zeker niet moeten onderdoen voor de Inca’s, integendeel!

Leven, leren en werken in een vreemde cultuur is de ideale voorbereiding om tewerk gesteld te worden in een multiculturele maatschappij. Deze ervaring heeft mij niet alleen doen groeien in mijn professionaliteit als sociaal werker, maar ook doen groeien als persoon. Ik draag nu een stukje van Peru in mij mee en ik hoop dat de mensen in Peru ook een stukje van mij meedragen. Het is een proces van wederzijds leren. Dit alles was een onvergetelijke ervaring en ik kan iedereen aanraden de kans te wagen.