Skip Navigation LinksHowest » Internationalisering » Howest studenten » Reis wijs :)

Reis wijs :)

Delen via:  

Culturele voorbereiding

Je kan heel wat informatie en literatuur opzoeken over de cultuur van je gastland in de bibliotheek van je campus of via internet. Je zal veel meer opsteken van je buitenlandervaring als je vertrekt met een basisinzicht in de cultuurverschillen die je te wachten staan en met een rugzakje ‘do’s en don’ts’ inzake interculturele communicatie.

Auteurs als Geert Hofstede, S. Paul Verluyten, Richard Lewis en Geert Mak zijn klassiekers om je interculturele vaardigheden bij te werken.

Een absolute aanrader is “Maximizing Study Abroad: A Students’ Guide to Strategies for Language and Culture Learning and Use” van R. Michael Paige e.a. Voor mobiliteit naar China zijn de boeken van Jeanne Boden een must.

Je vindt deze en talrijke andere publicaties in de Howest-bibliotheken, makkelijk te lokaliseren via de online catalogus, onder trefwoord "Go International".

Ook de website van Geert Hofstede, bedenker van de wereldvermaarde ‘Cultural dimensions’ is een bezoek meer dan waard: je kunt er de ‘cultuurscores’ van ons land vergelijken met die van je gastland.

Reis

Wie op buitenlandse studie of stage trekt, regelt zelfstandig zijn reis.  Uiteraard geldt dit niet voor de klassikale studie- of inspiratiereizen, en ook niet voor de diverse kortlopende mobiliteitsinitiatieven waar groepjes studenten aan deelnemen, vaak onder begeleiding van een docent.

Wist je dat SN Brussels een speciaal all-in pakket aanbiedt voor uitwisselingsstudenten, waarbij je een pak meer bagage mag meenemen en een flexibele terugvlucht hebt.

Accommodatie

Verloopt je mobiliteit via een partnerinstelling van Howest, dan is de kans groot dat die je helpt bij het vinden van geschikte accommodatie in je gastregio, of dat ze die zelf in de aanbieding heeft. De ondersteuning kan heel uiteenlopende vormen aannemen, van het daadwerkelijk reserveren van een studentenkamer tot het simpelweg toesturen van een adressenlijst.

Bepaalde Europese partnerinstellingen houden zich zelfs helemaal niet bezig met accommodatie.  Onze overzeese partners daarentegen bieden standaard logement aan on campus.

Wie stage gaat lopen in het buitenland kan zijn plan moeten trekken, of het geluk hebben een erg hulpvaardige stagementor te treffen.  Voor zuidstages is zelf zoeken uiteraard geen optie:  daar verwachten we maximale omkadering van de stagepartner!

Binnen Europa verwijst men studenten wel eens door naar een bemiddelingskantoor, dat de geleverde dienst meestal ook aanrekent.  Let dus goed op voor je dergelijke “hulp” aanvaardt.

Voor wie zelf moet zoeken naar een geschikte kamer zal een beetje zin voor initiatief een belangrijk onderdeel vormen van de buitenlandse ervaring.

De kostprijs van het logement in het buitenland is erg afhankelijk van de streek, je eigen eisen en het al dan niet ter beschikking zijn van studentenresidenties van de partnerschool. Je partnerschool of stageorganisatie zal je vast kunnen inlichten over de gemiddelde huurprijzen op de plaats van bestemming.  Vaak kan ook je coördinator Internationalisering jou wel een idee geven van de prijzen, gebaseerd op de ervaringen van je voorgangers.   

Voor mobiliteit binnen Europa zijn er twee waardevolle “hulplijnen”: 

  • EURASMUS is een volledig gratis online platform dat een database bevat met kamers over gans Europa, een help chat tijdens de werkuren en zelfs persoonlijke hulp door iemand van het Eurasmus team bij het zoeken naar een kamer. 
  • ga eens na of er een lokale ESN-werking bestaat ter bestemming, en of die jou wat informatie kan bezorgen over prijs van accommodatie en de beste aanpak om een kot te vinden.

Eerste hulp bij al je reis- en paperassenvragen

Kamiel

Kamiel geeft je basisinfo over volgende ‘paperassenvragen’ die je bij je buitenlandse studie of stage zou kunnen stellen: kindergeld – wachttijd - wacht- & werkloosheidsuitkeringen – ziekteverzekering – belastingen - reis &verblijfspapieren.

Wegwijzer vzw

Wegwijzer Reisinformatie vzw helpt je graag op weg! Mail al je mogelijke reisvragen naar jeugd@wegwijzer.be en je krijgt zo snel mogelijk een antwoord! Alle vragen zijn er welkom en bovendien is deze service helemaal gratis!

  • Hoe zit het met mijn visum in Nicaragua?
  • Waar moet ik op letten als ik in Spanje verblijf?
  • Welke vaccinaties en medicaties heb ik nodig voor Rwanda?
  • Hoe verplaats ik me best in Hongarije?
  • Wat mag ik zeker niet missen in Zweden?
  • Welk budget moet ik wekelijks voorzien voor het dagelijkse leven in India?

Reis wijs!

Reis wijs! de online brochure van onze federale overheid die antwoorden biedt op concrete vragen die vaak gesteld worden aan Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking of aan Belgische ambassades of consulaten in het buitenland.