Skip Navigation LinksHowest » Internationalisering » Studenten getuigen » Eva Claeys

Eva Claeys

Delen via:  

I will always be a Griffin

In augustus 2014 vertrok ik samen met twee andere Howest-studenten naar het Chestnut Hill College in Philadelphia, USA. Na mijn internationale ervaring met China from Within had ik de smaak te pakken. Ik verbleef het vijfde semester van mijn bachelor Communicatiemanagement, keuzerichting Corporate Communication, in de USA. In Amerika kwamen mijn studies overeen met een major Communications. Om mijn verblijf daar te betalen, ontving ik een generieke beurs van de Vlaamse Overheid.

Met een grote passie voor Amerika kwam alles wat ik verwachtte, ook uit. Leven en studeren op een Amerikaans college is geweldig. Zowel de studenten als de professoren zijn vriendelijk en behulpzaam. De campus van Chestnut Hill College is gigantisch. Er zijn tennisvelden, basketbalvelden, een fitness … op de campus zelf. De school organiseert in het begin van je verblijf een ‘Orientation Weekend’, waar je andere studenten leert kennen en zo al uit je comfortzone wordt getrokken.

Zelf slaap en leef je op de campus, maar het stadje Chestnut Hill is eenvoudig te verkennen met de shuttlebus die Chestnut Hill College ter beschikking stelt voor de studenten. In het stadje is een station waar je voor een habbekrats naar het centrum van Philadelphia ( of Philly voor de locals) kunt reizen. Ook New York ligt op amper 2 uur en er rijdt een bus naar. Aan reismogelijkheden geen gebrek. Zelf heb ik in die vier maanden New York, Washington, Canada, Tennessee en Virginia bezocht.

Naast het reizen, was het ook studeren geblazen. Het Amerikaanse systeem verschilt van het Belgische systeem. Zij geloven meer in taken maken en groepswerken. Het is geen uitzondering om op één dag drie taken mee naar huis te krijgen. Daarnaast zijn de examens in december, waar je meestal een weekend krijgt om te studeren.

Voor jezelf kan het een cultuurshock zijn. De cultuur is echt verschillend van de onze. De school bereidt je hierop voor, maar ook zonder een voorbereiding omarm je de Amerikaanse manier van leven snel.

Mijn hart heb ik verloren aan Amerika, waardoor ik enkele maanden later al terugreisde. Het is een cliché dat staat als een huis, maar je maakt vrienden voor het leven. Taal is geen barrière, met een basis Engels kun je je plan trekken, professoren zijn bijzonder behulpzaam tijdens de lessen. Ze zijn geïnteresseerd in onze cultuur en trekken grote ogen wanneer je hen vertelt hoe ver je thuisstad maar verwijderd is van Parijs of London.

Ik kan met mijn hand op mijn hart zeggen dat deze ervaring mijn leven heeft veranderd. Je leert zelfstandig zijn, zonder je ouders. Daarnaast werk je aan je sociale skills.

Een buitenlandse ervaring, of dit nu in Amerika is of niet: doen! Eén semester vliegt zo snel voorbij dat je voor je het weet al met heimwee terugdenkt aan je eerste voorzichtige stapjes in een volledig andere wereld.

Eva Claeys