Skip Navigation LinksHowest » Internationalisering » Studenten getuigen » Sofie Lootens-Stael

Sofie Lootens-Stael

Delen via:  

Dankzij Suriname heb ik zo enorm veel kunnen bijleren!

Sofie Lootens-StaelIk had nooit durven dromen dat ik gedurende mijn opleiding Toegepaste Psychologie naar China én Suriname zou kunnen gaan. Het begon met de mail die ik kreeg om Chinese les te volgen aan Howest. De Chinese lessen brachten me naar China met de Howest-inleefreis China from Within.
Daardoor zat de reismicrobe er al een beetje in bij mij. Ik vond China zo prachtig dat ik graag nog meer van de wereld wide zien. Vandaar dat een buitenlandse stage mij ook aansprak. Toch was ik wel een beetje bang om drie maanden van huis weg te zijn. De getuigenissen van studenten spraken mij aan en zorgden ervoor dat ik er zin in had. Toch had ik die onzekerheid: is dat wel iets voor mij? Die onzekerheid was heel lastig, ik werd verteerd door twijfels.

Ik heb veel gesproken met de lectoren die zich bezig houden met internationalisering. Toen ik een mail kreeg over een stageplaats in Suriname begon het wel te kriebelen. De stageopdracht sprak me wel aan en Suriname heeft ook als voordeel dat de bevolking er Nederlands spreekt. Dat was toch een groot pluspunt voor mij. Een paar weken later kreeg ik een mail dat ik uitgenodigd was op een sollicitatiegesprek in Brussel. Ik ging er met een bang hartje naartoe. Toen ik daar nog zes andere studenten zag zitten, dacht ik dat zij allemaal voor dezelfde stageplaats solliciteerden en zag ik mijn kansen al slinken. Nadien hoorde ik dat het studenten van de lerarenopleiding waren. Na het gesprek kreeg ik direct te horen dat ik naar Suriname mocht, ik kon het amper geloven. De knoop was eindelijk doorgehakt: ik zou op buitenlandse stage gaan naar Suriname. Gelukkig was mijn vriend enthousiast en steunde hij mij direct. Ook mijn ouders, vrienden en familie waren blij en vonden het heel spannend. De voorbereidingen konden beginnen. Zo moest ik een visum aanvragen en heb ik ook twee beurzen gekregen. Dat was heel veel papierwerk, maar het heeft geloond, ik heb beide beurzen gekregen tot mijn grote opluchting. Dat scheelt toch weer in de kosten. Ik heb op de kerstmarkt van Howest ook geld ingezameld om mijn stage te financieren, ook familie stopte me geld toe. Dat heeft veel geholpen om de kosten toch draaglijk te maken, want het is toch allemaal vrij duur. Het vliegticket alleen kost al 870 euro, tel daar mijn verblijf van 990 euro bij en dan heb ik er nog geen eten en uitstapjes bij gerekend.

Nu ja het was het allemaal meer dan waard, ik heb veel bijgeleerd en heb echt een fantastische tijd beleefd in Suriname. Ik kan het iedereen zeker aanbevelen. Voor meer info kun je altijd terecht op mijn blog.